Anna o Johan 

 

Anna 35 - löpning en skön stund för avkoppling

Anna har precis börjat springa hon gillar det verkligen, efter en hektisk dag är det är skönt att komma ut i skogen. Fåglarna kvittrar och ett lugn infinner sig, löpningen går lätt kroppen känns smidig och fin. Hon har sakta trappat upp löpningen och springer nu i 20 minuter, blir lite lagom trött det är så hon vill ha det för det är då hon njuter. Anna vet hur hon fungerar, jagar hon tider och blir helt slut så känner hon sig bara stressad och då blir det inte så mycket skillnad från hur övriga dagen blivit. Löpningen blir inte den ventil till alla stress i vardagen som hon vill. 

Så skulle det kunna vara, men för Anna så blir det inte riktigt som hon önskar hon känner sig frustrerad och börjar tappa lusten. Löpningen känns tung hela tiden, det där flytet finns inte där utan det blir bara kantigt och obekvämt. Till råga på allt så får hon ont i kroppen efter bara några minuters löpning, ibland är det knät men många är det ryggen som värker. Anna fortsätter att kämpa för hon vill springa och har bestämt sig för att komma i form. Passen blir tyngre och tyngre och Anna börjar tappa sugen, det är inget kul och det är inte värt att kämpa hela tiden och det är inget skönt att springa.
Det kanske finns något annat att göra detta var inte min grej, det funkade inte. Jag är säkert inte skapt för att springa. Vad ska jag göra istället jag behöver ju faktiskt göra något fysiskt och hålla mig i form och jag behöver den avkopplingen som det kan ge mig.
Så där kan det bli för många, är det för att man inte är skapt för att springa, vill man inte, ger man upp för lätt eller var det inte min grej.
Nej, visst det kanske är bättre att göra något annat än löpningen men risken är stor att slutresultatet blir det samma. Från början finns viljan och motivationen, men p.g.a. att redskapen för att hitta rätt i löpningen inte finns så uppstår en frustation och en uppgivenhet som gör att man inte orkar fortsätta.
KLANDRA DIG INTE FÖR DET
Det är är inte konstigt att det blir som det blir utan mer naturligt faktiskt. När man känner att man inte har redskapen så kommer en hjälplöshet och den är väldigt destruktiv och tärande.
Jag ger dig redskapen att på ett metodiskt sätt börja ta tag i de olika delarna i löpningen, med målet att hitta dig själv och din löpning. Genom att du får redskapen så kommer du finna glädje och njutning av din löptur. Dina träningspass blir den ventil du önskar. Det kommer inte att vara löst på en vecka, men när du har en plan och  vet vad du ska göra för att hitta rätt då kommer du slippa att bli uppgiven och då kommer också motivationen och glädjen att bli mer stabil. Saker börja förflyttas åt rätt håll och du känner att det är du som styr vad som ska hända, det ger dig tålamod och lusten tillbaks. 

Johan 45 - jag vill springa fortare

Johan är vad man skulle kunna beskriva en elitmotionär, vars viktigaste mål är att springa fortare resultatet har stor betydelse. För Johan är löpningen viktig det är en stor del av honom själv han har jobbat hårt för att uppnå sina tider och vill slå sina rekord. Johan har fått ut mycket av sin förmåga, men känner ändå att det finns lite till att hämta men hittar inte riktigt hur han ska komma vidare. Han läser det mesta som står om löpning resultatlistor, träningsprogram, hur man ska utveckla tekniken, äta, ladda upp inför lopp mm. Johan börjar tvivla på sig själv kanske har han nått sitt tak och kommer aldrig springa fortare, motivationen och glädjen börjar tryta. Ibland så hittar han något nytt som skapar motivation och drömmar men egentligen var det i mångt och mycket något han provat innan, att det ska vara så svårt att springa fortare åren går och jag blir ju inte yngre. Ja, Ja jag får väl inse att det är som det är men det hade ju varit så roligt att få den där sköna känslan som i Rocky filmerna när man går över mållinjen, jag saknar det verkligen.
Johan släpp allt som varit, jag hjälper dig att styra upp din träning  genom att göra en plan som bygger både på fysik och teknik där dessa delar stödjer varandra på ett sätt som leder dig mot bättre tider. Genom att börja  känna dig själv och din kropp mer ingående så kommer du att få den känslan igen när du spränger målsnöret.