3D running BSS

 

 

3D running BSS

Inom friidrotten som jag kommer ifrån från början så har vi sedan urminnes tider tittat på hur kroppen rör sig i de olika planen d.v.s. sett framifrån, sett från sidan och sett uppifrån vilket är 3D detta är inget nytt. Det som är nytt är att man kan mäta exakt hur kroppen rör sig i alla plan på ett väldigt exakt sätt jag har haft förmånen att tillsammans med Qualisys utveckla denna produkten inom löpning. 

När jag med utgångspunkt från mina erfarenheter som jag fått genom alla år som tränare, jobbar jag med löpning i två steg. Första steget jag jobbar med är att hitta Balans och Stabilitet i löpningen och slutligen så jobbar jag med sådana åtgärder som skapar "Speed". Det är viktigt att göra detta eftersom man först måste skapa förutsättningar för att kunna belasta kroppen i högre farter, början man i fel ände så slutar det med skador och en störd rytm i träningen vilket i slutändan gör att du springer långsammare. Råden jag ger till dom jag tränar kan vara såväl tekniska som fysiska men oavsett vad man gör så är alltid sättet man rör sig som står i centrum. 

3D BSS står för mitt sätt att tänka när jag tränar befintliga löpare eller öppnar dörren till de som vill att löpningen ska bli en del av deras liv. Ett liv där löpningen känns lätt och naturlig vilket leder till ett enkelt och behagligt sätt att träna. 

IMG_2721.JPG

Olika världar

Efter ett långt liv inom friidrotten som landslagsman och som coach i Svenska friidrottslandslaget i OS, VM och EM har jag fått tillfälle att syna om mina löpnings tekniska färdigheter som coach stämmer. För 7 år sedan fick jag möjlighet att tillsammans med Biomekanik företaget Qualisys vara med i Projektet Full body analysis som expert coach inom löpning. Uppbyggandet av ett 3D analys verktyg för löpning har under dessa åren utvecklats till att bli ledande i världen, mina gamla kunskaper som skaffats genom åren har synats. En minst sagt intressant resa att göra och 1500 tester senare så har mina insikter om hur en effektiv löpning ska utföras klarnat. Från att enbart varit i elitvärlden till att också testa på alla nivåer av löpare från pensionär till världselit och verkligen se skillnader och likheter  på dessa har varit lärorikt och spännande. Jag måste säga att jag älskat dessa möten på alla nivåer, träffa dessa trevliga och passionerade löparna har gjort att jag gått hem efter dagens arbete med ett leende på läpparna. 

Från att enbart varit i idrotten till att möta forskare, doktorer och professorer har varit omtumlande. Världarna är verkligen olika, sättet att tänka är annorlunda men vi har fått ge och ta och lärt av varandra och när jag utvärderar i efterhand så blev det otroligt bra och det har varit en lärorik resa för oss alla i teamet. 

Var jag den erkänt duktiga tränaren med det förträffliga ögat som många sagt till mig, svaret är nej. Jag var sämre än jag trodde och och såg mer fel än jag trodde, från början trodde jag det var fel  utrustningen men det var det inte det var jag som såg fel. Idag vet jag bättre, jag tror inte längre jag vet hur kroppen rör sig. Det mest intressanta har varit att kunna se hur höften rör sig i alla plan, samt se hur kropp och ben roterar.

Dagens verklighet

Den verklighet vi lever i idag innebär att vi måste se med nya ögon om vi ska lyckas förbättra vår löpteknik. Sättet som kroppen lättast rör sig har inte förändrats, sättet som kroppen bör vara fysiskt(funktionellt) har inte förändrats. Det som har förändrats är vårt sätt att växa upp och  livet vi lever vilket har förändrats dramatiskt och det måste också påverka på vilket sätt vi behöver träna och tänka för att utveckla vår löpning. Traditionellt så har väldigt mycket fokus legat på underkroppen och då framförallt fötterna, men i den nya verkligheten så håller inte det tillvägagångssättet längre.  Vi måste se med nya ögon och börja i bägge ändarna av kroppen om vi slutligen ska koppla ihop alla delar till att bli en del där alla delar synkar med varandra. Du springer med hela kroppen där varje del formas in i ett mönster där de olika delarna hjälper varandra till en fungerande helhet.