Modeller för effektiv löpträning

Balans, stabilitet och fart

Inom löptekniken i världen finns det många modeller som beskriver hur en effektiv löpning ska utföras och på vilket sätt man ska träna för att komma dithän. Roligt att det är ett så stort engagemang från många håll.
Jag har själv varit på olika "arenor" och skapat modeller för löpning, dessa skiljer sig inte i grunden åt utan är bara olika olika sätt att beskriva och ta sig an löpningen. Det som alla har gemensamt är att beskrivningarna utgår ifrån hur kroppen enligt naturens lagar bör röra sig d.v.s biomekanik.

Varvet.jpg

Qualisys världsledande i 3D analys för löpare

När jag tittar och analyserar rörelser så gör jag det alltid utifrån alla planen framifrån, från sidan och uppifrån vilket blir 3D analys.  Genom att göra detta så kartlägger man alla tänkbara rörelser och detta kan ses som grunden i olika sätt att beskriva.  Tillsammans med Patrik Almström och Qualisys har jag  varit med och skapat Full body running analysis som är ett 3D baserad testinstrument av absolut högsta nivå. Tillsammans har vi lagt mycket tid till att hitta bra lösningar för att utveckla löptekniken som vi numera sprider ut i världen.

Ett annat projekt som Patrik Almström Qualisys, Marie Larsson Elitreab och jag jobbar med är att hitta en modell för hur man på ett effektivare sätt med hjälp av 3D analys kan kartlägga kroppens funktion för att sedan ställa den gentemot löpningen för att bli ännu pricksäkrare till att hitta nycklarna för att hålla sig skadefri. Redan från början i arbetet med Qualisys har kopplingen mellan löpteknik och fysisk träning i form av funktion funnits med. 

Salming running weel

Salming Running Weel är en modell jag skapat, som beskriver hur löptekniken kan ge höften bästa tänkbara förutsättningar i att röra sig på rätt sätt. De olika tekniska delarna (ekrarna) påverkar höften (navet) vilket i slutändan avgör hur man utformar skon. I slutändan påverkar dessa tekniska delarna fotisättningen utan att man behöver tänka på hur fotisättningen ska vara. Detta är mer en naturlig väg att gå. Alla delar påverkar självklart varandra och fotisättningen är självklart viktig men tänk att det går att påverka fotisättningen utan att direkt jobba med denna delen. 

3D Balans, stabilitet och fart

 

När jag praktiskt jobbar med löpning så gör jag det i två steg med utgångspunkt från mina erfarenheter och de modellerna som jag beskrivit ovan. Första steget är att hitta balans och stabilitet i löpningen och slutligen så jobbar jag med sådana åtgärder som skapar fart . Det är viktigt att göra detta eftersom man först måste skapa förutsättningar för att kunna belasta kroppen i högre farter, början man i fel ände så slutar det med skador och en störd rytm i träningen vilket i slutändan gör att du springer långsammare. Råden kan vara såväl tekniska som fysiska men oavsett vad man gör så är alltid sättet man rör sig som står i centrum. Kunskaper om hur man jobbar med dessa delar kommer löpande komma ut på denna hemsidan med uppstart 1 mars 2018. 

Photo by {artist}/{collectionName} / Getty Images
Photo by {artist}/{collectionName} / Getty Images

Analys och metodisk träning

Man kan aldrig bortse ifrån att du är där du är, men rätt analyserat och en metodisk träning så utvecklas träningen på ett enkelt sätt i de olika stegen.  Även om huvudsyftet i det första två stegen inte är att springa fortare så kommer du göra det eftersom kroppen fungerar bättre och bättre och det leder till att du rör du dig på ett effektivare sätt. Detta tillsammans med att träningen blir mer kontinuerlig utan en massa tråkiga avbrott gör att du kommer springa fortare och fortare. Jag jobbar metodiskt steg för steg med alla jag tränar.