Löpteknik, fysisk träning och du själv som människa

 

IMG_2721.JPG

Efter ett långt liv inom friidrotten som landslagsman och som coach i Svenska friidrottslandslaget i OS. VM och EM har jag fått tillfälle att syna om mina löpnings tekniska färdigheter som coach stämmer. 

För 6 år sedan fick jag möjlighet att tillsammans med Biomekanik företaget Qualisys vara med i Projektet Full body analysis som expert coach inom löpning. Uppbyggandet av ett 3D analys verktyg för löpning har under dessa åren utvecklats till att bli ledande i världen, mina gamla kunskaper som skaffats genom åren har synats. En minst sagt intressant resa att göra och 1500 tester senare så har mina insikter om hur en effektiv löpning ska utföras klarnat. 

Från att enbart varit i elitvärlden till att också testa på alla nivåer av löpare från pensionär till världselit och verkligen se skillnader och likheter  på dessa har varit lärorikt och spännande. Jag måste säga att jag älskat dessa möten på alla nivåer, träffa dessa trevliga och passionerade löparna har gjort att jag gått hem efter dagens arbete med ett leende på läpparna. 

Från att enbart varit i idrotten till att möta forskare, doktorer och professorer har varit omtumlande. Världarna är verkligen olika, sättet att tänka är annorlunda men vi har fått ge och ta och lärt av varandra och när jag utvärderar i efterhand så blev det otroligt bra och det har varit en lärorik resa för oss alla i teamet. 

Var jag den erkänt duktiga tränaren med det förträffliga ögat som många sagt till mig, svaret är nej. Jag var sämre än jag trodde och och såg mer fel än jag trodde, från början trodde jag det var fel  utrustningen men det var det inte det var jag som såg fel. Idag vet jag bättre, jag tror inte längre jag vet hur kroppen rör sig. Det mest intressanta har varit att kunna se hur höften rör sig i alla plan, samt se hur kropp och ben roterar.

Dagens verklighet

Photo by ilbusca/iStock / Getty Images
Photo by ilbusca/iStock / Getty Images

Den verklighet vi lever i idag innebär att vi måste se med nya ögon om vi ska lyckas förbättra vår löpteknik. Sättet som kroppen lättast rör sig har inte förändrats, sättet som kroppen bör vara funktionellt har inte förändrats. Det som har förändrats är vårt sätt att växa upp och  livet vi lever vilket har förändrats dramatiskt och det måste också påverka på vilket sätt vi behöver träna och tänka för att utveckla vår löpning. Traditionellt så har väldigt mycket fokus legat på underkroppen och då framförallt fötterna, men i den nya verkligheten så håller inte det tillvägagångssättet längre.  Vi måste se med nya ögon och börja i bägge ändarna av kroppen om vi slutligen ska koppla ihop alla delar till att bli en del där alla delar synkar med varandra. Du springer med hela kroppen där varje del formas in i ett mönster där de olika delarna hjälper varandra till en fungerande helhet. 

 

Anna 35 - löpning en skön stund för avkoppling

Anna har precis börjat och springa hon gillar det verkligen, efter en hektisk dag är det är skönt att komma ut i skogen. Fåglarna kvittrar och ett lugn infinner sig, löpningen går lätt kroppen känns smidig och fin. Hon springer i 20 minuter och blir lite lagom trött, det år så hon vill ha det för det är då hon njuter. Anna vet hur hon fungerar, jagar hon tider och blir helt slut så känner hon sig bara stressad och då blir det inte så mycket skillnad från hur övriga dagen blivit. Löpningen blir inte den ventil till alla stress i vardagen som hon vill. 

Photo by monkeybusinessimages/iStock / Getty Images
Photo by monkeybusinessimages/iStock / Getty Images

Så skulle det kunna vara, men för Anna så blir det inte riktigt som hon önskar hon känner sig frustrerad och börjar tappa lusten. Löpningen känns tung hela tiden, det där flytet finns inte där utan det blir bara kantigt och obekvämt. Till råga på allt så får hon ont i kroppen efter bara några minuters löpning, ibland är det knät men många är det ryggen som värker. Anna fortsätter att kämpa för hon vill springa och har bestämt sig för att komma i form. Passen blir tyngre och tyngre och Anna börjar tappa sugen, det är inget kul och det är inte värt att kämpa hela tiden och det är inget skönt att springa.
Det kanske finns något annat att göra detta var inte min grej, det funkade inte. Jag är säkert inte skapt för att springa. Vad ska jag göra istället jag behöver ju faktiskt göra något fysiskt och hålla mig i form och jag behöver den avkopplingen som det kan ge mig.
Så där kan det bli för många, är det för att man inte är skapt för att springa, vill man inte, ger man upp för lätt eller var det inte min grej.
Nej, visst det kanske är bättre att göra något annat än löpningen men risken är stor att slutresultatet blir det samma. Från början finns viljan och motivationen, men p.g.a. att redskapen för att hitta rätt i löpningen inte finns så uppstår en frustation och en uppgivenhet som gör att man inte orkar fortsätta.
KLANDRA DIG INTE FÖR DET
Det är är inte konstigt att det blir som det blir utan mer naturligt faktiskt. När man känner att man inte har redskapen så kommer en hjälplöshet och den är väldigt destruktiv och tärande.
Jag ger dig redskapen att på ett metodiskt sätt börja ta tag i de olika delarna i löpningen, med målet att hitta dig själv och din löpning. Genom att du fårredskapen så kommer du finna glädje och njutning av din löptur. Dina träningspass blir den ventil du önskar. Det kommer inte att vara löst på en vecka, men när du har en plan och  vet vad du ska göra för att hitta rätt då kommer du slippa att bli uppgiven och då kommer också motivationen och glädjen att bli mer stabil. Saker börja förflyttas åt rätt håll och du känner att det är du som styr vad som ska hända, det ger dig tålamod och lust. Jag ger dig redskapen. Länk

Johan 45 - jag vill springa fortare

Photo by matthewennisphotography/iStock / Getty Images
Photo by matthewennisphotography/iStock / Getty Images

Johan är vad man skulle kunna beskriva en elitmotionär, vars viktigaste mål är att springa fortare resultatet har stor betydelse. För Johan är löpningen viktig det är en stor del av honom själv han har jobbat hårt för att uppnå sina tider och vill slå sina rekord. Johan har fått ut mycket av sin förmåga, men känner ändå att det finns lite till att hämta men hittar inte riktigt hur han ska komma vidare. Han läser det mesta som står om löpning resultatlistor, träningsprogram, hur man ska utveckla tekniken, äta, ladda upp inför lopp mm. Johan börjar tvivla på sig själv kanske har han nått sitt tak och kommer aldrig springa fortare, motivationen och glädjen börjar tryta. Ibland så hittar han något nytt som skapar motivation och drömmar men egentligen var det i mångt och mycket något han provat innan, att det ska vara så svårt att springa fortare åren går och jag blir ju inte yngre. Ja, Ja jag får väl inse att det är som det är men det hade ju varit så roligt att få den där sköna känslan som i Rocky filmerna när man går över mållinjen, jag saknar det verkligen.

Johan släpp allt som varit, kavla upp armarna fortsätt att lära känna dig själv och din kropp så kommer du att få den känslan igen när du spränger målsnöret. Jag hjälper dig att hitta känslan. Länk

Vikten att vara sig själv

Mellan OS i Sydney år 2000 och OS i Athen 2004 fanns ett projekt i Svensk friidrott som hette coachprojektet, detta projektet finansierades av Svenska friidrottsförbundet och Sveriges Olympiska. Det yttersta målet var givetsvis att prestera mer och ta mer medaljer, men vägen dit och det som ledde till att Sverige tog tre OS-guld var minst sagt nydanande. 

Idrottens utvecklare

Hjärnan bakom detta projektet var Nils-Erik Rosenberg som enligt min mening är den största utvecklare inom Svensk idrott och då framförallt Svensk friidrott. Nils-Egil skapade den Svenska friidrottens träningslära för fysisk och teknisk träning under 80-talet ett arbete som än idag har stor betydelse för friidrotten och för idrotten totalt sett i Sverige. Jag växte upp som tränare under denna tiden, det var en bra grund för det tränarskap som jag utövar än idag. 

Vara tränare för mig är en stor passion, det är en stor upplevelse att vara med när människor kämpar för något och utvecklas som människor genom sin idrott.  

Nils-Egil tänkte större än fysisk och såg människan bakom prestationen och ville som den skapare han är ta tag i detta för idrotten. 

När jag läste mental träning på höskolan i Örebro så var Nils-Egil också en av lärarna och den som var nydanande om mental träning. Den bästa och mest utvecklande period för mig själv som person, mycket lärdom och insikter skapades och jag växte mycket som person. 

Coachrojektet

Tre os guld.png

Sista steget med Nils-Egil var Coachprojektet som var ett väldigt utvecklande och ett modigt projekt att starta. Nils-Egil och Ulf Karlsson som var förbundskapten och tillsammans så drev dom detta projekt på ett fantastiskt sätt. 

N-E har med sin helhetssyn på idrott förstått vidden av att se människan och hade också modet att stå upp för det fullt ut. Projektets kärna som ledde  till 3 OS-guld var egentligen att se hela människan och utveckla coachingen i den riktningen. Man måste nog vara med i denna processen för att förstå vad det gör med människor när man börjar stärka upp människan långt inne i dom och vilken viktig roll man har som ledare att få ut det bästa inom dessa högpresterande människor. Hela sättet på hur vi behandlade varandra, kommunicerade och litade på varandra förändrades och ett klimat som man kände sig trygg i och där man ville vara skapades. 

En fantastisk tid och ett fantastisk projekt, jag är tacksam att jag fick uppleva den tiden och att jag fick inse på en djupare nivå hur positivt som händer inom människor om dom får vara människor och blir bejakade i sitt unika jag på sina villkor.  

Egentligen var detta projektet livet och jag som människa i detta livet där prestationen har en central roll. Det är ett mod att prioritera sig själv som människa och sitt unika jag och bejaka det som finns inom en. På något sätt är det naket och sårbart men så starkt när man ger sig rätten att finna sig själv . N-E och Ulf vågade se det och vågade stå för det fullt ut och det var byggandet av den kulturen som ledde till 3 OS-guld. Svensk friidrott har historiskt varit duktiga på teknik och då framförallt i hoppgrenarna där vi genom åren skördat stora framgångar, kulturen som skapades i detta projekt frigjorde ett samarbete mellan coacherna och en trygghet i gruppen detta var den största orsaken till att det blev så stora framgångar. Alla fick vara sig själva så länge ingen annan förlorade  det och kunskapen som i gruppen som var väldigt hög började delas mellan varandra. Jag coachar dig ur ett helhetsperspektiv.

Välj en miljö du trivs i

 

Photo by FatCamera/iStock / Getty Images
Photo by FatCamera/iStock / Getty Images

Löpningen själv eller tillsammans med andra kan ge en tillfälle att vara naken och nåbar och hitta in i sig själv och locka fram det bästa inom en själv. Fysisk arbete som löpningen är i sin skönaste form kan vara en källa för utlopp av en själv på många plan. Det fysiska uttrycket och det mentala hänger väldigt väl samman likväl som att fysisk, rörelse och mental tillfredställelse hänger väl ihop. 

Välj en miljö där du känner dig trygg och där ni hjälpas åt och dela er kunskap mellan varandra, det är då du vågar gå in i dig själv  och bejaka dina känslor som i slutändan ska föra din löpning framåt. Va den du är, det är det bästa du kan vara men se till att ingen annan förlorar  det. Kanske är det så att du vill springa själv för att det passar ditt liv bäst eller för att du helt enkelt vill det, då gör du det. Det finns inget rätt eller fel det finns bara din rätta väg och det är den du ska följa.

Detta är den helheten jag vill förmedla oavsett om man satsar på OS-guld eller att klara vardagen så är vi människor och det är egentligen ingen skillnad. Jo, skillnaden är att vi är unika och att vi lägger ribban olika högt, men ytterst så vill vi vara fria och finna harmoni i vårt liv och det är då vi kan utrycka oss utan hinder.

Förändring

I mötet med människor jag coachat och testat så har jag insett hur viktigt det är att vara nära kärnan inom en människa om en förändring ska vara möjlig. Det finns ord som skrämmer bort och det finns ord som man lätt tar till sig. I slutändan när man ska utveckla sig själv så är det de enkla orden, den enkla logiska förståelsen som ger motivationen och öppnar dörrarna för att utveckla och förändra det som du bestämmer dig för. För att förändra en rörelse så måste hjärnan först förstå hur den nya rörelsen ska utföras och vilken nycklar man ska fokusera på för att göra denna förändring. När man väl har kommit så långt så är nästa steg att få kroppen att förstå vad den ska göra. Jag hjälper dig hela vägen. Länk 

Enkelhet

Min ambition är att alltid göra det enkelt. Utveckling av rörelse och förändring är i slutändan långt från akademisk utan istället är det viktigt att vara så nära människans innersta kärna som möjligt. Denna innersta kärna är känslan man har inom sig när man rör sig och den är om den fungerar väldigt naken, okomplicerad, livfull och naturlig. När kroppen börja jobba med dig istället emot dig då är det kul att träna. Mitt möte med dig bygger på enkelhet.

Förmågan att känna när det är rätt

Alla tester jag gjort och alla år som tränare har fått mig att tro på människors förmåga att känna när det är rätt eller fel. Det handlar mycket om att lita på sig själv och sin egen känsla, men många gånger handla det om att ställa två stilar eller olika sätt att röra sig mot varandra för att förstå och känna skillnaden och genom det hitta sitt rätta sätt att springa. Jag ger dig många tips på hur du kan prova dig fram.

Olikheter

Photo by Rawpixel/iStock / Getty Images
Photo by Rawpixel/iStock / Getty Images

I mötet med människor så inser jag att vi är väldigt olika och vilken tillgång och charm det är. Vi har olika personlighet med olika mentala och fysiska förutsättningar och det är det vi har med oss. Vi är unika människor ingen är som någon annan, men en sak har vi gemensamt. Vi har så mycket bra som finns inom oss och det är det som jag vill hjälpa er att få tillgång till på ditt sätt med dina verktyg och på dina villkor. Ingen annan äger dig själv och dina val det gör du bara själv och den respekten finns alltid och ska alltid finnas av andra men framförallt av dig själv gentemot dig själv. Jag respekterar dig utifrån den du är.

 

Förståelse

Oavsett om det är löpteknik eller en övning som man utför så är det viktigt att göra det på ett för kroppen riktigt sätt, det är då träningen blir effektiv och skonsam. När jag verkar som tränare så är det utifrån en stor kunskap om kroppen och dess biomekanik som sedan utmynnar  till det enkla och greppbara satt i ett förståeligt sammanhang. Jag vill måla upp en film i dig som ökar din förståelse långt in i dig själv och som tar tag i dina känslor, dom känslorna som du kommunicerar med i din egen kropp. Denna film handlar om löpningens naturliga konst, dom rörelserna som finns naturligt inom dig och som väntar  att komma ut. 

Du lägger ribban själv

Photo by chaofann/iStock / Getty Images
Photo by chaofann/iStock / Getty Images

Sättet jag jobbar bygger också på att varje människa är unik och det är med dom ögonen vi tillsammans skapar möjlighet till att hitta det bästa inom dig själv. Hur långt du vill gå i denna process och på vilket sätt du vill göra det bestämmer du själv, någon stans på vägen kommer du förhoppningsvis vara nöjd och kommer du dit så har vi utvecklat din löpning så långt som du vill utifrån dina mål och behov.  

Respekten börjar med att du ska respektera att du är där du är och det är därifrån du ska börja utveckla dig själv. Det är då du ger dig möjlighet att få tillgång till dina bästa rörelser.  Det handlar om att du ska hitta ditt bästa jag som hjälper dig att hitta ditt naturliga sätt att röra dig inom dig själv vilket ger dig inspiration att hitta en löpning på dina villkor och med dina rörelser. 

Utgångspunkten är hur man förbättrar sin löpteknik och för att göra det så måste man inse och respektera för sig själv var  och i vilken verklighet man befinner sig. När man väl har gjort det så är det därifrån din egen personliga resa med din kropp börjar. 

Hur man bör röra sig i löpning är logiskt, men hur man än vrider och vänder på det så finns det skillnader från en individ till en annan. Vi är inte lika och det som är fantastiskt, vi är unika ingen människa är helt lik någon annan. Vi har alla vår egen personliga resa att göra och vår egen personliga kropp som är unik för oss själv. Kort och gott vi har alla vår egen personliga process och det är där vi ska lägga vårt fokus. 

Vi har inte bara olika kroppar vi är också olika som människor, en del är hetsiga andra lugna. Det finns dom som får energi av att träna med andra, medan andra hellre är ute och springer för sig själv. Bejaka dig själv och din kropp så har du skapat förutsättningar för att hittat din och din kropps väg till utveckling.

Photo by Feverpitched/iStock / Getty Images
Photo by Feverpitched/iStock / Getty Images

För att möjliggöra denna utvecklingen så är det nödvändigt att se över var du befinner dig just nu. På vilket sätt är din kropp redo för att göra en teknikförändring och på vilket sätt ska du gå tillväga så att det passar dig att genomföra det. Jag lotsar dig igenom kroppens alla rörelser på ett metodiskt enkelt och lättförståeligt sätt, du blir hjälpt att upptäcka dig själv och hur du ska komma vidare steg för steg. Visst det kommer kosta ett pris det gör det alltid om man ska få något gjort, men hittar man nycklarna till lösningen så går det mycket enklare än man tror oavsett vilken ålder man är i.  Jag hjälper dig att hitta dina nycklar.