Denia Gastronomi

Denia av UNESCO utsedd till "Creative City of Gastronomy"

Denia är ett medelhavsområdet med traditionellt fiske, en sektor som bidrar till cirka 15 miljoner euro till den lokala ekonomin. Gastronomi- och livsmedelsindustrin är de viktigaste ekonomiska drivkrafterna i staden, med över 500 företag som genererar 2500 direkta jobb. Dénias vision om gastronomi fokuserar särskilt på framväxten av innovativa modeller av lokala livsmedelsekosystem.

Den gastronomiska sektorn drar inspiration från Medelhavsdieten och koncept som Slow Food genom att främja hälsosam mat baserat på lokala resurser och produkter med målet att säkerställa en mer hållbar utveckling. Dénia betonar också vikten av samarbete med flera aktörer, för att främja gastronomi genom att utveckla ett brett utbud av aktiviteter och evenemang som involverar både lokala och internationella aktörer.

Som en kreativ stad av gastronomi, tänker Dénia:

  • Genomförande av initiativet med flera intressenter, som syftar till att öka produktionen av färskt, säsongbetonad, inhemsk och hälsosam mat samt att främja en samverkande och hållbar bransch av gastronomi.
  • Uppmuntra gastronomiska företagare och uppmuntra framväxten av nya livsmedelsindustrier för att stimulera stadslivets kvalitet genom innovativa former för att skydda stadens gastronomiska kulturarv. Inrätta ett utbytesprogram mellan kockar och kulinariska studenter från kreativa städerna i Gastronomi.
  • Utbyte av kunskap, metoder och bästa praxis med andra kreativa städer av gastronomi, särskilt på modeller som är avsedda att införliva en hållbar utveckling i lokala livsmedelsekosystem.
  • Sprida UCCN: s verksamhet och mål, särskilt genom Open Africa-programmet, för att uppmuntra städer från Afrika och de arabiska staterna att ansluta sig till nätverket och för att främja samarbete mellan nord och syd, syd-syd.
 
gamba-roja-denia.jpg

Den röda räkan

I nästan tiotusen år, sedan 1940-talet när fisket började, har Denia  varit upptagen med att skämma bort den röda räka med flera generations visdom och inovation. Resultatet, en maträtt som för några gourmeter som Jesus Terrés är bland de bästa i Spanien: "Det finns ingen produkt i världen som röda räkor kokta med vatten från Medelhavet, det är gourmetens nirvana, säger han.

 

Bäst resturang.jpg

Aticcook Bruno Ruiz

Aticcook är mer än en restaurang, det är en matupplevelse av högsta klass. Det är en unik och annorlunda koncept som integrerar kök och matgäster i en gemensam miljö, där en större koppling mellan kock och mat skapas.

Kocken förbereder rätter i framför kunden berättar om produkterna och förklara processen för gästerna. Här njuter  inte bara gästen av maten utan också genom interaktion med kocken deltar i en kulinarisk upplevelse som främjar en vänlig och välkomnande atmosfär. Ligger lite utanför staden, när du kommer fram så går du in i en möbelaffär. Ring så kommer dom ner och öppnar.    Hemsida

Lilla gatan.jpg
Torg.jpg

Denia centrum

Carrer de loreto är en gata inne i centrum där det finns många trevliga restauranger b.l.a. Les Monges. I början av staden ligger gamla staden där det ligger ett torg med många trevliga resturanger både på torget och runt omkring. 

bar-bbq-fuego.jpg

BBQ Bar Fuego

BBQ Bar Fuego är en plats att tillbringa tid med vänner och njuta av den höga köttkvalitet. Restaurangen ligger intill hamnen och har de bästa råvarorna som kombineras med enkelheten i matlagning på grillen för att skapa unika och oförglömliga rätter. 
     Hemsida

Republica.jpg

Republic resturang

 Republic är en barrestaurang som erbjuder högkvalitativt internationellt kök, öppet varje dag och året runt för lunch, middag, cocktail eller ett glas vin. Beläget i Marina of Denia, erbjuder det spektakulär utsikt över havet, marinan, Montgo med kustens vackraste solnedgångar. På sommaren öppnas grillkök på terrassen där kocken förbereder läckra rätter på grillen och på vintern tänds kaminen inuti för att skapa en trevlig atmosfär.      Hemsida

 
Els-Paellers-7.jpg

elspaeller s

På elspaeller hittar du den idealiska platsen att tillbringa en trevlig dag med familj eller vänner, personalen gör att du känner dig hemma. Inte den vanliga kostymen utan mer enkel klädsel det funkar också bra med badräkt eller badbyxor.
I elspaeller kan du smaka en utmärkt medelhavs meny där huvudattraktionen är en paella som tillagas över en vedeld. Oftast är det inte så mycket folk, restaurangen ligger ute i naturen och känns som en by resturang. Ligger bara ett stenkast ifrån lägenheten. Det tar en timme att tillaga Paellan och senaste beställning är 19.00. Det går också att hämta en Paella som vi hämtar Pizza.

Hemsida

SANT-GIUSEPE-8.jpg

San Giuseppe

En trevlig italiensk resturang bara ett stenkast från lägenheten, väldig god pasta, pizza och risotto.

Hemsida