Att göra i Costa Blanca och Valencia

I Valenciaregionen där kuststräckan heter Costa Blanca finns en generös blandning av olika städer, byar, berg och hav. Kontrasterna är stora. Här finns storstaden Valencia med sitt rika utbud av kultur och nöje samt den lugnare Medelhavsstaden Alicante. Här finns Denia som är en genuin grönskande spansk stad med mycket kultur, en 2 mil lång sandstrand samt det mäktiga berget Montgó på andra sidan om staden. Andra turistorter som utmärker sig är  konstnärsstaden Altea, Calpe med den fina klippan och Benidorm vars höga sommarpuls lockar dem som söker sanslös semesteryra. Men strax bortom turistorterna finns också byar, berg och gröna dalar där kultur och historia i högsta grad är levande. De flesta kan hitta en favorit i det omväxlande "smörgåsbordet. 

Costa och Valencia.gif

Valencia regionen ett område fyllt av "godbitar".

 

 

Guadalest.jpg

Guadelest

Guadalest är en är en liten by som sitter ovanpå ett berg och är en av de mest populära turistattraktionerna på Costa Blanca. Detta ger vacker utsikt över den gröna dalen med många andra berg i bakgrunden. Gatorna i Guadalest är kullerstenade, det finns små torg, en skola och ett gammalt fängelse. Byn Guadalest har bara cirka 200 invånare, du hittar många affärer som säljer souvenirer, hantverk och lokala produkter som honung, vin, handväskor etc.
Till höger om Guadlest ser man en vacker utsikt över dalen som innehåller en damm och reservoar - Embalse de Guadalest, byggd mellan 1953 och 1963. Guadalest har också ett antal små museer, många av dem konverterade från små grottor i bergssidan.

Guadalest är känd för två byggnader.

Först är Guadalest slott (Castell de Guadalest) som endast kan nås genom att gå genom en 15 fot lång tunnel snidad ut ur berget. Detta är känt som Portal de San Jose. När du kommer genom tunneln ser du de gamla by husen och det känns som om du har gått in på en gammal tid. Slottet i Guadalest byggdes av morerna för över 1300 år sedan.1609 beställde kung Felipe den tredje att alla morer skulle utvisas och ledde till ett uppror, varefter morerna besegrades och lämnade Spanien.

Den andra kända byggnaden som du ofta ser fotograferade eller på vykort är det vita klocktornet i Penon de la Alcala som stiger upp som uppenbarelse uppe på bergssidan.

En resa till Guadalest behöver bara ta en halv dag och du kan då vara tillbaka på Costa Blanca stränder eller vid din pool.

Montgo.jpg

Montgó naturpark

Montgo är ett imponerande berg som ligger mellan Denia och Javea, berget är 735 meter högt och är en utmaning för vandrare och cyklister. Det finns olika vägar att utforska Montgo vissa är lätta andra är svårare, men alla besökare kommer att belönas med fantastisk havsutsikt. På en klar dag kan du se så långt som den baleariska ön Ibiza.

Information Montgó

Information vandring mm

Vinträd.JPG

Vin i Jalon Valley

Spanien är ett stort vinland, det finns bodegas inne i Denia och i Ondara men en tur upp i Jalon Valley dalen kan vara värt ett besök. Området Jalon Valley upp i bergen är mycket sevärt och kombinera en tur till Xalo bodegas tillsammans med en tur upp i bergen är en lagom daxtur.

Xalo bodegas

Information
    

ValenciaPlazadelAyuntamiento.jpg

Valencia

 Valencia ligger på den östra sidan av Spanien och är landets 3:e största stad med ett invånarantal på  800.000. Själva staden Valencia är även huvudstad i den självständiga regionen Valencia och i själva provinsen Valencia.

Valencia brukar kallas för paellans hemstad och har därför paellan som sin lokala specialitet på sin meny. Staden är även känd för sina apelsiner och sitt fotbollslag (Valencia CF) och även för att ha ett livligt uteliv. Det här är en väldigt charmig stad och här finns många arkitekturiska underverka att skåda och för den som är idrottsintresserad, kan det vara värt att besöka fotbollstadion Estadio.
Valencia har också fantastiska stränder, festivaler och ett nöjesliv i världsklass. Staden ligger 10 mil från Denia och det är lätt att ta sig dit med buss från Denia centrum. i Valencia finns det bra bussförbindelser, mycket taxibilar. Tunnelbana och lokaltåg går också att åka, vill du hyra bil går det naturligtvis också bra.

      Att se i Valencia

 
Screenshot_2015-07-05-13-13-44-1.png

Puerto de Dénia

Denia färjehamn har ett antal rutter till Ibiza, Formentera och Mallorca, restiden är från 2 timmar till Ibitza till 7 timmar och 45 minuter till Mallorca. 

Boka färja

Kustvägen Denia Benidorm.jpg

Kustvägen från Denia till Benidorm

Kustvägen från Denia till Benidorm är en lagom daxtur. Åk den gula vägen Från Denia till Moraria, ni kan även åka in till Xabia(Javea) om ni känner för det. Efter Moraria tar ni kustvägen till Calpe, Altea för att slutligen komma till Benidorm. Alla dessa 4 städer har olika charm Moraria en lite pitoresk stad passar bra att ta en kopp kaffe och pausa lite och gå runt vilket går ganska snabbt. Efter Moraria kommer ni till Calpe med sin berömda Klippa, konstnärstaden Altea och slutligen till Benidormdär det är lite mera liv och rörelse. Vägen mellan Moraria och Benidorm varvas av kust och landskap som är en mycket trevlig tur att åka. Det är svårt att hinna stanna till i alla städerna, förslagsvis stannar du till i Moraria och sedan går runt i en av de andra städerna  medan du enbart åker runt med bil och kikar på dom andra städerna. Efter du kommer till Benidorm tar du motorvägen tillbaks.

Moraria

Calpe

Altea

Benidorm